Translate

luni, 2 martie 2015

Mărtișoare lucrate manual

 Mărțișoare în tehnica quilling făcute de mine și fetița mea, Maria:



Mărțișorul este o veche tradiție românească care vestește sosirea primăverii, fiind un simbol al binelui și al bunăstării.
Mărțișorul este un ornament micuț legat de un șnur împletit dintr-un fir de culoare albă și unul de culoare roșie. Acesta este dăruit doamnelor și domnișoarelor la începutul lunii martie, în prima zi de primăvară, ca semn de apreciere și recunoștință.
Cele două culori ale mărțișorului, roșu și alb, reprezintă simbolic legătura internă a contrariilor, unitatea și lupta acestora: iarnă/vară, frig/căldură, sterilitate/fertilitate, etc.
De acum frigul începe să se împletească cu razele soarelui, întunericul cu lumina, iar după o iarnă grea cu ger și omăt mare, învinge soarele, lumina, căldura, primăvara..!
Despre mărțișor circulă mai multe legende populare, una dintre acestea ne spune că mărțișorul ar fi fost tors de Baba Dochia în timp ce urca cu oile la munte.
O altă legendă populară, despre mărțisor, ne spune cum Soarele a coborât pe Pământ deghizat în chip de prefrumoasă fată. Din nefericire, un zmeu a furat-o și a închis-o în palatul său. Din momentul acela păsările au încetat să mai cânte, totul s-a întunecat și întreaga lume a căzut în mâhnire.
Însă, un tânăr curajos s-a decis să meargă la palatul zmeului și să-l provoace la lupta dreaptă. A câștigat lupta, iar Soarele a fost eliberat ridicandu-se, din nou, pe cer. Pământul a devenit luminat și lumea și-a recăpătat veselia, însă tânărul a murit sângerând pe zăpada albă. Cand s-a topit zăpada, pe locul unde murise acesta, au răsărit ghioceii – vestitorii primăverii.
De atunci, lumea, în semn de recunoștiță pentru tânărul care a salvat Soarele, îl cinstește legând cu o ață două flori, una albă și una roșie. Culoarea roșie simbolizează dragostea pentru frumos și amintește de tânărul curajos, iar culoarea albă este a ghiocelului – întâia floare a primăverii.
Pe langă celebrul mărțișorde 1 martie se mai pot oferi și primele flori ale primăverii, cele mai reprezentative, dintre acestea, fiind ghioceii.
Mărțișorul se poartă toată luna martie, după care se agață de ramurile unui copac roditor pentru a ne aduce noroc și spor în toate..!

Felicitare de primăvară in tehnica quilling făcută de mine:


Să aveti o primăvară frumoasă și rodnică!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Miercurea fără cuvinte- primăvara mea!

  Miercurea fără cuvinte este găzduită de Carmen, https://vis-si-realitate-2.blogspot.com/  ! Happy WW!