Translate

luni, 28 aprilie 2014

Excursie inedită pe plaiuri vâlcene

Sămbătă, când incă nu se ingâna ziua cu noaptea, am plecat spre Biserica Sfintii Voievozii, cu dorul de ducă...Oameni minunati,aveau sa ne tină companie ,in aceasta excursie pe plaiuri vâlcene...După vreo 3 ore,am făcut primul popas, la mănăstirea Bistrita.
"Ctitorie a boierilor Craioveşti Mânăstirea Bistriţa datează din jurul anului 1490. Însă prima atestare documentară a mânăstirii se păstrează în „Hrisovul de danie” datat 16 martie 1494 aparţinând lui Vlad Vodă Călugărul. Din 1497 marele ban Barbu Craiovescu a adus de la Constantinopol moaştele Sfântului Grigorie Decapolitul (780-842). A fost puternic avariată de expediţia condusă de Mihnea cel Rău în 1509. După înlăturarea acestuia, banul Barbu, cu sprijinul lui Neagoe Basarab o reface între 1515-1519. Pictura a fost atribuită meşterilor zugravi Dumitru, Chirtop şi Dobromir de numele cărora se leagă şi fresca Mânăstirii Dealu de lângă Târgovişte şi executarea lucrărilor în piatră de la ansamblul Curtea de Argeş.
Din ctitoria Craioveştilor astăzi se mai păstrează bisericuţa Bolniţei (1520-1521). Având o impresionantă frescă interioară din tradiţia paleologă târzie când începeau să pătrundă în Balcani elemente artistice folosite de iconografii cretani, biserica este închinată „Schimbării la faţă”.
Ulterior vornicul Şerban Cantacuzino i-a adaugat un pridvor deschis, de zidărie pe stâlpi de piatră, zugrăvit de Iosif ieromonahul şi Harinte, în stil brâncovenesc (1710) " http://www.arhiram.ro/manastiri/manastirea-bistrita

Icoana triptic cu lamele

Racla cu moastele Sf.Grigorie Decapolitul


Traseu propus, spontan, pentru iesirea din spatiul cenusiu al vietii bucurestene,de la Mănăstirea Bistrita la Mănăstirea Hurezi.Traseu de o frumusete care iti taie respiratia!






Părinti si enoriasi,intr-o comnuniune cu frumusetea picurată de Dumnezeu in toate ale acestei lumi!









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Miercurea fără cuvinte- trandafiri

 Miercurea fără cuvinte este găzduită  de Carmen,  https://vis-si-realitate-2.blogspot.com/?m=1 Happy WW!