Translate

joi, 22 aprilie 2010

Aniversari...

Anthony Quinn( Antonio Rudolfo Oaxaca Quinn), nascut in Chihuahua, Mexic la 21 aprilie 1915.

Anthony Quinn a lasat lumii un personaj memorabil: Zorba grecul, un barbat liber si patimas. El insusi semana mult cu personajul. A iubit cu ardoare femeile, arta, filmul si banii si a tradat de multe ori. Dar energia lui colosala l-a facut iertat in ochii lumii si ai nevestelor inselate.

Anthony Rodolfo Oxaca Quinn, cel mai celebru tata de 13 copii legitimi si nelegitimi din istoria contemporana. Barbatul de o vitalitate si o virilitate debordante, un fel de fenomen al naturii. Quinn a fost si in viata reala la fel de patimas si de schimbator precum personajele interpretate. A creat poate cel mai celebru caracter de film din secolul XX, Alexis Zorba, grecul fierbinte si nebun care dansa ca un demon cand viata exploda in juru-i. A mai interpretat eroi de roman pe marele ecran, a fost un memorabil erou tragic in ecranizarea dupa Batranul si marea de Hemingway, dar a ramas in posteritate exclusiv prin Zorba.

Acest actor genial era fiul unui irlandez si al unei mexicance, oameni cu firea apriga. Mama lui, Manuela, avea sange aztec. Adolescentul Anthony isi va fi petrecut anii tineretii la periferiile colorate latin din Los Angeles, sub un soare puternic, care facea sa clocoteasca sangele lui sudic. Isi castiga painea lustruind pantofii trecatorilor si vanzand ziare. Dorea sa faca bani. Mai tarziu va ajunge un fel de mercenar al filmului, alegand, prea adesea, productii doar pentru onorariu. La sfarsit de saptamana isi asigura existenta modesta in calitate de boxer de ocazie, ca un derbedeu de geniu, ocazional si macelar. In rastimpuri, tupeul lui nemarginit il scotea in strada unde tinea predici.

Putem face speculatii cu privire la religia lui de indragostit, pe care o predica in nopti grele creolelor din bordelurile de pe coasta Pacificului. A avut trei sotii oficiale si trei metrese la fel de oficiale. Ca un adevarat satir, a fertilizat natura inconjuratoare si, in special, femeile frumoase care i-au iesit in cale. Dar nu a fost cel mai bun tata si, ca un blestem, primul sau nascut avea sa moara inecat in piscina la varsta de 3 ani. 11 din cele 13 progenituri ale sale au fost tratate cu o sublima iresponsabilitate paterna, cu o seninatate cumva inocenta si greu de condamnat. Toata averea lui, ingloband un numar apreciabil de opere de arta, a ramas ultimei sotii, Kathy Benvin, fosta lui secretara, si celor doi copii mici ai lor. Ultimul dintre urmasi a fost conceput la varsta de 81 de ani. Paternitatea aceasta de la senectute ii va fi fost, poate, cea mai pretioasa. Tata mandru la 81 de ani, Quinn si-a ignorat restul copiilor deja maturi. Si, ca un patriarh biblic, Anthony Quinn a binecuvantat pe cine a vrut el.

Francesco, Lorenzo si Daniele Quinn, fiii din a doua casatorie, cea cu italianca Jolanda Adolori, au ramas pe dinafara. Cei trei i-au calcat pe urme (sunt actori si pictori), dar el i-a ignorat cu seninatate in mult discutatul sau testament. De altfel, despartirea de Jolanda Adolori, mama celor trei si cea mai lunga casnicie, a fost cu scandal. Acuzatii de adulter (fondate, desigur), noroi, rufe murdare, violenta. Adolori a insistat sa puna mana pe o parte din averea actorului, dar acesta s-a aparat cu cerbicie. Pe cat de fierbinte era cand era indragostit, tot atat era de dur era atunci cand venea vorba de interesele lui.

Cand nu juca si nu era angajat in eventuale procese de paternitate, Anthony Quinn se dedica artei cu pasiune. Sculpta cu real talent. Poate nu intamplator il fascina exact aceasta arta, prin care transforma materia si putea reproduce in lemn si piatra formele femeilor iubite cu iluzia ca le supune. De fapt, forta lui interioara extraordinara il califica pentru orice. La Hollywood a avut o cariera de aproape 60 de ani. La un moment dat al tineretii lui vulcanice, a obtinut o bursa pentru studiul arhitecturii cu nimeni altul decat Francis Lloyd Wright, unul dintre cei mai mari arhitecti ai secolului. A ramas prieten cu marele artist toata viata.

Forta lui vitala era tulburatoare, torentiala, primara. A fost suficienta o aparitie de 8 minute pe ecran pentru a castiga un Oscar. S-a intamplat pentru rolul lui Paul Gauguin din Pasiune pentru viata de Vincente Minelli, in 1956. Era constient de valoarea lui:  avea talent e ca si cum ai avea ochi albastri. Eu nu admir un om pentru culoarea ochilor, ci pentru ceea ce face cu talentul lui. Anthony Quinn a jucat alaturi de majoritatea actorilor premiati cu Oscar ai perioadei.

Insa, incepand din anii 1970, discernamantul lui scade. Alege roluri slabe, joaca exagerat. Toti mi-au spus ca singurul lucru la care ma pricep este sa joc indieni“, glumea el. Indieni, seici arabi, greci, doni mafioti, Mohamed, Baraba, fratele revolutionarului Emiliano Zapata, aceasta este galeria personajelor carora le-a dat viata. In ultimii ani de viata a dovedit ca nu prea mai tinea la valoarea productiilor in care aparea. In 1994 a filmat pentru sublima, dar cu totul nula serie de televiziune Hercules, in rolul unui Zeus sporadic. Primitivitatea infatisarii il recomanda pentru roluri de macho si, chiar daca alegea uneori fara mult discernamant, amprenta lui stilistica era inconfundabila.Iubesc viata, deci traiesc. Iubesc actoria, deci joc.
Genial de simplu, crezul acesta al sau. Trada aceeasi copilareasca, proaspata, rapitoare bucurie de a exista liber, dincolo de conventii, cu un Dumnezeu plin de umor si ingaduinta deasupra. Precum Alexis Zorba.
 Sursa:http://www.121.ro/articole/art3122-anthony-quinn-zorba-nemuritorul.html
Filme in care l-am vazut

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Miercurea fără cuvinte- primăvara mea!

  Miercurea fără cuvinte este găzduită de Carmen, https://vis-si-realitate-2.blogspot.com/  ! Happy WW!